Jimmi Eriksson och Team Sweden tog sig under torsdagen vidare till världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon 2023. Platsen säkrades under den europeiska kvaltävlingen i Budapest där Sverige knep en hedrande fjärde plats. 19-åriga Thilda Mårtensson fick pris som bästa commis/assistent dessutom fick Sverige specialpriset för tävlingens bästa fatpresentation. Europafinalen avgjordes efter två dagars tävlande där 17 länder stred om de tio platserna till världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Guldmedaljen tog Danmark, silvret gick till Ungern och bronset till Norge.

Som sista deltagarland under torsdagen kunde Sverige presentera sina tävlingsrätter inför fullsatta läktare på arenan i Budapest. Årets uppgift var att tillaga två rätter för 14 personer vardera på huvudråvarorna potatis respektive rådjur och anklever. Med sig in i det svenska tävlingsköket hade Jimmi Eriksson teamets commis/assistent Thilda Mårtensson som också prisades för bästa insats. Utanför köket stod coach Martin Brag medan lagets president, Tommy Myllymäki, representerade Sverige i juryn.

– Jimmi gjorde en fantastisk insats och lyckades återigen knipa en plats för Sverige i den stora finalen i Lyon. Jag är otroligt stolt över teamets prestation och ser fram emot att jobba vidare mot världsfinalen, sa Tommy Myllymäki, tvåfaldig medaljör i Bocuse d’Or efter prisutdelningen.

Svenska tävlingsrätterna

För tallrikspresentationen med huvudråvara potatis tillagade Jimmi Erikson en kroppkaka fylld med ramslök och purjolök serverad med potatisaioli, vit sparris, dragon och ramslökskapris. Till det serverades en vinägrett med grön tomat och sås smaksatt med champagne och brynt smör. För fatpresentationen tillagades huvudråvaran rådjurssadel och stek med murkla och salvia tillsammans med lättrökt anklever och tillhörande vinäger-jus smaksatt med stjärnanis och granolja. Som garnityr serverades champinjon med karamelliserad lök och miso samt inlagd kålrabbi med granskott och iscider. I tävlingsuppgiften fanns även råvarorna keso och gräddfil som Jimmi Eriksson tillagade med vit sparris, ärtor och pepparrot.

Placeringar och utmärkelser

Guld till Danmark. Silver till Ungern. Brons till Norge. Bästa tallriksrätt till Storbritannien och bästa fatpresentation till Sverige. Årets commis-pris tilldelades Thilda Mårtensson, Sverige.

Postad avSanna Aspberg

Projektledare på Bocuse d'Or Sweden