Kandidat 2024/2025

Gustav Leonhardt
representerar Sverige

Vartannat år hålls uttagningen i Bocuse d’Or Sverige där Svenska kockar i toppskiktet möts för att tävla om vem som blir Sveriges kandidat i Bocuse d’Or. Med kandidaten arbetar både Coach och Commis samt ett brett nät av kockkollegor tillsammans, som Team Sweden, för att möjliggöra kandidatens vision inför både det europeiska mästerskapet och senare världsmästerskapet i världens mest prestigefyllda kocktävling.

Flerfaldigt prisbelönta

CANDIDATE: GUSTAV LEONHARDT
Gustav Leonhardt är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2024/2025. ”Jag vill bli bäst i världen på det jag tycker är allra roligast – att laga mat.” Gustav är en erfaren tävlingsmatlagare med flertalet vinster i bagaget.

År 2014 började han som elev i det Svenska Kocklandslaget. Samma år var han även elev åt Tommy Myllymäki, nuvarande president i Team Sweden, som då var Sveriges representant i Bocuse d’Or. Kort därefter tävlade Gustav i både Gymnasie-SM och Nordiska Mästerskapen för gymnasieelever. Tävlingarna på gymnasienivå följdes upp av framgångar med Juniorkocklandslaget och Årets Kock, som han vann 2021.

I Bocuse d’Or sammanhang har Gustav varit en del av både Alexander Sjögrens och Jimmi Erikssons satsningar. Dessutom var han Commis åt Sebastian Gibrand när han tog silver i tävlingen 2018. Gustav mål är att vinna guld i Lyon 2025, men först ut väntar Bocuse d’Or Europe i Trondheim i mars.

COMMIS: NOEL MOGLIA
Noel Moglia är Commis åt Gustav Leonhardt och har således en viktig roll i resan mot guldet i Lyon 2025. Han har tidigare vunnit Årets unga kock 2019 och Årets Kock 2020, båda tävlingarna i Estland.

I november 2023 tog han även guld VM i Tapas. Noel har dessutom varit med på ett hörn i både det estländska och italienska teamet för Bocuse d’Or. Sedan april 2023 jobbar han som Gustavs Commis på heltid inom Team Sweden med fullt fokus på EM kvalet i Trondheim.

Fler starka namn i laget

JURY & PRESIDENT: TOMMY MYLLYMÄKI
Tommy Myllymäki är Sveriges President i Bocuse d’Or och en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Hans senaste krog Aira på Djurgården i Stockholm belönades 2023 med två stjärnor av Guide Michelin. I Bocuse d’Or har han kammat hem ett silver och ett brons i världsfinalen i Lyon samt ett guld i Europafinalen på hemmaplan i Stockholm 2014. Dessutom coachade han Sebastian Gibrand till en silvermedalj i Bocuse d’Or 2019. Till sin meritlista kan han även lägga titeln Årets Kock och förstaplatsen i Kockarnas Kamp.


COACH: PETER ASP JELKSÄTER
Peter Asp Jelksäter är sedan oktober 2023 coach i Bocuse d’Or Team Sweden. Han har många års erfarenhet från restaurangbranschen och i synnerhet från olika tävlingssammanhang, nationella liksom internationella.

Peter själv har tävlat i det Svenska Kocklandslaget år 2006, 2007 och 2008, men han är framförallt omtalad för sin tidigare roll som lagledare och coach åt Juniorkocklandslaget, Yrkeslandlaget, Konditorlandslaget och inte minst som teknisk coach åt Bocuse d’Or Team Sweden 2010–2013.

Utöver sin roll som coach i Bocuse d’Or Team Sweden är Peter platsansvarig på Michelinkrogen Adam/Albin. Han är en engagerad och passionerad matlagare samt en stor förebild och inspiratör åt många kockar. Med Peters expertis är vi säkra på att vi kommer nå nya höjder i kommande Bocuse d’Or tävlingar.

Till toppen