Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande i Trondheim stod det klart att Gustav Leonhardt och team Sweden blir tvåa i tävlingen och med det tar sig vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or – världens mest ansedda gastronomiska tävling.

”Jag är så otroligt stolt över hela teamet! Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer. Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld!”

säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.

I Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.

Fatservering med Skrei

Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fick användas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk.

Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxt i Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldiga matkultur. Rätten bestod bland annat av skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.

Ren och akvavit

Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt med traditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Här blandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen.

Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.

Nordisk pall

På första plats kom Danmark och på tredje plats kom Norge. Det var väldigt tätt i toppen. Danmark slutade på 1716 poäng, Sverige på 1708 och Norge fick 1698. Ner till England på fjärde plats blev det dock ett större hopp i poängen, 1546.

Det här visar verkligen att den nordiska gastronomin är på topp.

I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder mot varandra i världsfinalen av Bocuse d’Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.

Postad avemely