Onsdag den 19 maj avgjordes Gastronomi Sverige Commis Award 2021 på Restaurangakademien. Efter att ha tillagat en varmrätt för åtta personer inför juryn bestående av bland andra Malin Söderström och Peter Jelksäter, korades Linnea Sandgren som årets bästa unga kvinnliga kock.
– Jag är så himla glad och trött och överraskad. Det var en tuff och utmanande dag med mycket spänning, men framför allt otroligt roligt, säger Linnea Sandgren från Österänggymnasiet i Kristianstad.

– Vi vill skapa förebilder bland kvinnor så att fler söker sig till tävlingar och branschen. Vi ser redan ett ökat intresse bland sistaårselever på gymnasier som söker sig till tävlingen vilket är otroligt glädjande,säger Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.

Linnea Sandgrens vinst innebär bland annat att hon får följa med Team Sweden, med Sebastian Gibrand i spetsen, till Lyon och världsfinalen i Bocuse d’Or.

Juryns motivering:
Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har hon välbalanserat utnyttjat råvarukorgen exceptionellt bra. Detta har gett oss en god, elegant och fräsch varmrätt med en fantastiskt sås.

Om tävlingen
Gastronomi Sverige Commis Award instiftades förra året med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Arrangerande Gastronomi Sverige vill med tävlingen även uppmuntra fler kvinnor att söka sig till Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar.
Råvarorna för de sju finalisterna skulle alla vara framträdande i rätten. Råvarorna inkluderade Rödstrimma från Gårdsfisk, Shiitake och Kejsarhatt från Svensk Ekosvamp/Hällesta samt tomater, färsk potatis och pak choi från Sydgrönt. Rapsolja från Säby Gård samt osten Havsgus12 från Arla Unika.

Juryn
Peter Jelksäter, Ulrika Brydling, Florencia Abella, Gustav Leonhardt, Erika Goytizolo och Magnus Albrektsson. Ansvarig metodjury är Malin Söderström assisterande Fatima ”Roya” Hashemi. Deltagare ska vara sistaårselever och i år tävlar sju kvinnor från Sveriges kockgymnasier.

Postad avSanna Aspberg

Projektledare på Bocuse d'Or Sweden