Team Sweden
/Bocuse dÓr, Lyon. 21-24 januari 2023

Varmt välkommen till Lyon och Bocuse d’Or!

Vi ska umgås några dagar och heja på Jimmi Eriksson och team Sweden. I programmet finner du alla tider att hålla reda på, om man missar bussen är det bara att boka en uber. Här kommer du också hitta bilder på Jimmis rätter och menyer.

› Program
› Om Team Sweden och tävlingen
› Matbilder från tävlingen
› Kontakt
› Deltagarlista

Program

Lördagen den 21 januari
22.00Ankomst Lyon, Incheckning
Hotel Radisson Blu, 129 Rue Servient,
Lyon, 69003, France
Söndagen den 22 januari
07.00-08.00Frivillig morgonrunda upp till Basilique Fourvière (2,5 km), espressostopp, hem via marknaden utmed Saône. Samling i lobbyn kl.07.00
09.00Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo
Sveriges tävlingsdag, alla är med på läktaren och
hejar på Sverige

Jimmi & Thilda går in i köket kl.10.10
Tallriken serveras kl.15.00
Fatet bärs fram kl. 15.40
16.15 Buss till Radisson Blu, snabbt ombyte
17.30 Buss från Radisson Blu till mingel
18.00-20.00 Mingel och tilltugg på l’Officine, vin och tilltugg
Adress: 20 Quai Jules Courmont 69002
Dresscode: Smart casual
Middag arrangeras på egen hand.
Måndagen den 23 januari
10.40 Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo
16.00 Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo
Buss har förbokats, ändring i mån av plats
17.30 Alla är på läktaren, hejar fram Jimmi Eriksson och representerar Sverige på bästa sätt.
Hejarklacksledare: Kristin Åhlander
17.45 Prisutdelningen startar
19.30 Bussar avgår från mässan mot middagen
Inget stopp på hotellet så kvällens dresscode: smart casual är på hela dagen.
20.00 Middag på Restaurang Selcius, 43 Quai Rambaud, 69002 Lyon.
Vi serveras välkomstdrink, trerätters middag med utvalda viner, efter middagen spelar DJ:n musik resten av kvällen.
Jimmi Eriksson och team Sweden ansluter till middagen under kvällen.
Tisdagen den 24 januari
Hemfärd, Bussar avgår från Radisson Blu till flygplatsen följande tider: 08.00, 10.00 och 10.30
Bra att ta med: Löparskor & träningskläder (frivilligt), Smart Casual-ombyte till kvällarna (gärna kavaj), extra öronproppar (vi delar ut på plats)

Om Team Sweden och tävlingen

Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar och grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Världsfinalen avgörs vartannat år i Lyon där 24 nationer, som kvalificerat sig i deltävlingar runt om i världen, ska tävla om den ärofyllda titeln. Sverige har kammat hem flera medaljer genom åren, varav ett guld med Mathias Dahlgren 1997. Nu fortsätter jakten på pallplatsen med guld i sikte. Den här gången med Jimmi Eriksson i spetsen. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.

Restaurangakademin

Restaurangakademien AB är sedan 1985 Sveriges främsta mötesplats för hela restaurangbranschen. Här står man för kunskap om mat, dryck, service samt ledarskap och har som ambition att genom de bästa utbildningarna förse branschen med hög kompetens. Likaså förvaltar man det ökade mat- och dryckesintresset genom att erbjuda kurser, middagar och skräddarsydda aktiviteter av högsta kvalitet. På så vis utvecklar Restaurangakademien den svenska gastronomin dagligen – med måltiden alltid i centrum!

Team Sweden, Bocuse d’Or Lyon 2023

Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2022/2023
Thilda Mårtensson, commis/assistent
Martin Brag, coach
Tommy Myllymäki, president
Sanna Aspberg, promotion manager/projektledare

Totalt tävlar 24 länder i Bocuse d’Or i Lyon den 22-23 januari.
Sverige tävlar dag ett, den 22 januari, i kök nummer 11 med starttid 10:10.

Jimmi Eriksson, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or
Jimmi Eriksson är Sveriges representant i Bocuse d’Or, en roll som han strävat efter och målmedvetet arbetat emot under flera år. Jimmi är tidigare flerfaldigt prisbelönt tävlingskock och kan bland annat stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Dessutom har han flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget. Jimmi Eriksson kan idag även titulera sig Nobel-kock efter att ha ansvarat för Nobelbanketten 2022. Vid sidan av sina prestigefyllda uppdrag driver han Jimmi Eriksson Gastronomi och är kulinarisk ambassadör för Compass Group.

Tommy Myllymäki, President Bocuse d’Or Sweden
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Hans senaste krog Aira på Djurgården i Stockholm belönades 2021 med en stjärna i Guide Michelin. I Bocuse d’Or har han kammat hem ett silver och ett brons i världsfinalen i Lyon samt ett guld i Europafinalen på hemmaplan i Stockholm 2014. Dessutom coachade han Sebastian Gibrand till en silvermedalj i Bocuse d’Or 2019. Till sin meritlista kan han även lägga titeln Årets Kock och förstaplatsen i Kockarnas Kamp.

Thilda Mårtensson, commis
Den tävlande kocken i Bocuse d’Or har alltid en assisterande kock/commis med sig in i köket. Teamets commis får inte vara äldre än 22 år. Thilda Mårtensson har sedan gymnasietiden på Stockholms Hotell- och Restaurangskola haft ett stort engagemang för kocktävlingar med siktet inställt på Bocuse d’Or. Banan ser minst sagt rak ut med vinster från både gymnasie-SM och Bocuse d’Or Sweden Commis Award i bagaget och i Bocuse d’Or Europe 2022 utsågs hon till bästa commis.

Martin Brag, coach
Martin Brag tog rollen som Jimmi Erikssons coach redan inför den svenska uttagningen i Bocuse d’Or. Nu är han coach för Team Sweden 2022-23 och hoppas kunna leda Jimmi till en efterlängtad medalj i världsfinalen i Lyon.

Tävlingschema köken
KökDag 1Dag 2StartTallrikFat
1NorgeDanmark08:0012:5513:30
2KinaUngern08:1313:0813:43
3BelgienColombia08:2613:2113:56
4MaroccoFrankrike08:3913:3414:09
5JapanSydkorea08:5213:4714:22
6ChileEstland09:0514:0014:35
7Nea ZeelandMexico09:1814:1314:48
8KandaAustralien09:3114:2615:01
9SchweizIsland09:4414:3915:14
10EnglandUSA09:5714:5215:27
11SverigeFinland10:1015:0515:40
12Sri LankaMauritius10:2315:1815:53

Om tävlingen

De tävlande ska på fem timmar och 30 minuter tillaga två serveringar för 15 personer vardera, varav den ena ska vara en rätt presenterat på ett fat och den andra serveras på tallrikar. Huvudråvarorna och tema för tävlingen bestäms av Bocuse d’Or-organisationen.

Bedömning och jury:
  • Rätterna bedöms av en jury för faträtten och en jury för tallriksrätten.
  • Rätterna bedöms på smak, teknik och presentation.
  • Juryn tittar även på hur de tävlande optimerar användandet av råvarorna.
  • De tävlande bedöms också på hur det egna landet kommer fram i rätterna.
  • Vilka länders juryrepresentanter som sitter i respektive jury lottas dagen före tävlingsdagen.
  • Tommy Myllymäki, president för Bocuse d’Or Sweden, är svensk juryrepresentant.

Fatpresentationen – marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor

  • De tävlande tilldelas två marulkar som ska tillagas hela samt sex pilgrimsmusslor.
  • Rätten ska serveras med en gryta på blåmusslor och grönsaker.
  • Till det ska rätten presenteras med två vegetariska tillbehör.
  • Faträtten kan presenteras med en sås, buljong eller sky.
  • Fatpresentationen visas för juryn på fatet för att sedan serveras för 15 personer på tallrik.
  • Juryn tittar även på influenser och mattradition från det egna landet i tävlingsrätten.
  • Sveriges fat är producerat av Swedese tillsammans med guld- och silversmeden Sebastian Schildt och designer Sara Gibrand
  • Fatpresentationen visas upp efter 5 timmar och 30 minuter. Laget får sedan 8 minuter till uppläggning av rätterna för servering på 15 tallrikar till juryn.

Tallrikspresentationen – ”Feed the kids”
Meny baserad på pumpa

  • Tallrikspresentationen ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny.
  • Temat är feed the kids och är framtaget för att lyfta barn och ungas kunskap och kännedom om hälsosam kosthållning.
  • Pumpa är huvudråvara och ska stå i fokus både visuellt och smakmässigt.
  • Pumpan som ska användas kallas även för squash och liknar zucchini i färg och form.
  • Förrätten ska vara 100% plantbaserad och serveras kall.
  • Varmrätten ska innehålla ett ägg.
  • Efterrätten är fri för tolkning med en uppmaning att tänka restaurangdessert.
  • Rätterna ska serveras på tallrik för 15 personer.

Matbilder från tävlingen

Kontakt

Bocuse d’Or Sweden
Sanna Aspberg
0703943159
E-post

Albin Edberg
0760388689
E-post
Menigo
Cilla Zaar
0704380195

Mia Sundling
0768351568
Arla Unika
Frida Ewertsson
0723866709
Press
Moa Abrahamsson, Abby PR
0707912000
E-post

Deltagarlista

Frida EwertssonArla Unika
Alexandra StenArla Unika
Frida NilssonEssgroup
Katja PalmdahlKatjas
Hanna NormarkKmärkt
Hanna Wiik-HansenLångbro Värdshus
Agnes FällmanThe Sparrow
Frida SandbergPortal
Tove HenckellArla Unika
Åsa LarssonHippomedia
Gunnar ForssellBocuse d'Or Sweden
Krister DahlSegers
Mia KinnSegers
Dime MencevskiSegers
Cissi SjöbergSegers
Peter FrankSegers
Thomas SjögrenÅret Kock
Jacob HolmströmGastrologik
Pia DahlbomDahlboms Mat
Jonas DahlbomDahlboms Mat
Erika GoytizoloBocuse d'Or Sweden
Per NordlindBocuse d'Or Sweden
Susanna AspbergBocuse d'Or Sweden
Albin EdbergBocuse d'Or Sweden
Anna StoyeBocuse d'Or Sweden
Jenny KvickBocuse d'Or Sweden
Andreas StenbergBocuse d'Or Sweden
Jesper JohanssonBocuse d'Or Sweden
Fredrik ErikssonBocuse d'Or Sweden
Gustav LeonhardtBocuse d'Or Sweden
Christian SibergBocuse d'Or Sweden
Kristin ÅhlanderBocuse d'Or Sweden
Martin KarlssonBocuse d'Or Sweden
Stefan MårtenssonBocuse d'Or Sweden
Carina MårtenssonBocuse d'Or Sweden
Linnea MårtenssonBocuse d'Or Sweden
Camilla Eriksson TegnérBocuse d'Or Sweden
Annika M ErikssonBocuse d'Or Sweden
Niklas BergstedtBridor
Ana Maria Contreras LlopartHarvest of Ecuador
Sara NilsonJuni Bageriet Salthall,Höganäs
Gustavo MarunHarvest of Ecuador
Annika LinderothStockholmsmässan
Mia Åkerlund SandbergStockholmsmässan
Ann WiklundStockholmsmässan
Camilla HållbroStockholmsmässan
Mats GrennfalkSwedese
Nellie PatinoSwedese
Julio PatinoSwedese
Sonnie ByrlingSwedese
Ida HolmWerners Gourmetservice
Fredrik HultgrenWerners Gourmetservice
Jens PerssonMKAB
Mats PerssonMKAB
Per FritzellPerfecta Storkök
Peter LindPerfecta Storkök
Petter GustafssonPerfecta Storkök
David GardPerfecta Storkök
Johan KnutssonPerfecta Storkök
Jonas BjörnemarkPerfecta Storkök
Mikael Nyström,Perfecta Storkök
Rickard LundbergPerfecta Storkök
Carol ChmaissaniPerfecta Storkök
Johan HaglundHaglunds Industri
Staffan HaglundHaglunds Industri
Mikael IvanssonHaglunds Industri
Per PalmqvistHaglunds Industri
Gunnar ErikssonMässrestauranger
Mikael AmundssonMässrestauranger
Maria StridhMässrestauranger
Andreas ElofssonMässrestauranger
Anna-Karin BoijeSundqvist
Minna NehvonenSundqvist
Frida BozziStrömma
Andreas ClemmedssonStrömma
Figge ThomsenStrömma
Fredrik DuveskogStrömma
Johan HenrikssonStrömma
Joakim LindblomStrömma
Jens NykvistStrömma
Jakob WallinStrömma
Annika GorgievStrömma
Peter HenricsonStrömma
Stefan JohanssonStrömma
Cecilia SandbergStrömma
Martin DurnikStrömma
Arnauld EugynStrömma
Raimo YlijärviStrömma
Björn TagessonStrömma
Malin KarlssonStrömma
Jesper TaubeStrömma
Maria SvenssonStrömma
Jimmi ErikssonBocuse d'Or Sweden
Thilda MårtenssonBocuse d'Or Sweden
MartinBragBocuse d'Or Sweden
Anders IsakssonBocuse d'Or Sweden
Amanda StåhlbergBocuse d'Or Sweden
Isabella WinklerBocuse d'Or Sweden
Patrik HollstenBocuse d'Or Sweden
Michael HollstenBocuse d'Or Sweden
Nicole JacobssenBocuse d'Or Sweden
Gustav BjörlinBocuse d'Or Sweden
Sara GibrandBocuse d'Or Sweden
Tommy MyllymäkiBocuse d'Or Sweden
Eric BouchetTradifood
Denis l'OrphelinTradifood
Ola NyströmSTERLING WHITE HALIBUT AS
Karl IsakssonBocuse d'Or Sweden
VictoriaKarlsonBocuse d'Or Sweden
Daniel HaynesBocuse d'Or Sweden
Nathalie StrömBocuse d'Or Sweden
Anders KarlssonBocuse d'Or Sweden
Eva KarlsonBocuse d'Or Sweden
Tiffany ChmaissaniPerfecta Storkök
TobiasKarlsonBocuse d'Or Sweden
Jonas KöhlerMenigo
Nina Wahlgren GillMenigo
Jonas EmgårdMenigo
Niclas NilssonMenigo
Mia SundlingMenigo
Magnus VikstenMenigo
Ralf ÅsbergMenigo
Johan JacobssonMenigo
Nicklas WernerMenigo
Ola TigerstrandMenigo
Cilla ZaarMenigo
Cajsa JohanssonCajsas Kök
Magnus JonassonSjöfartshuset
Lowe KarlssonSjöfartshuset
Daniel RämsLilla Ego
Pierre HolmströmStories Kulturhuset
Mattias ThornesköldRestaurang Tures
Markus AujalayTegelbacken
Andreas FrejRest Himlen
Oskar KarlssonSjöstadens sky Bar
Per EngsåsStockholm Spis
Björn StåhlbergBarjaco
Frida FlodmanMatildas
Johan FlodmanMatildas
Daniel GöranssonBara vara
Daniel MüllernTumult
Louise SandbergJohan P
Andreas ÖnnerbyJohan P
Jonas TroungSkai
Fredrik BerghBrasserie Fridolf
Jessica HolmgrenRiver
Joakim BrooRiver
Henric HerbertssonGötaplatsen
Anna JonssonGöteborgsfamiljen
Andreas WallenthinGöteborgsfamiljen
Bader AlkaishwanSheraton
Alexandra KumlinSvenska ambassaden Paris
Håkan ÅkessonSvenska ambassaden Paris
Virginie FerratonSvenska konsulatet
Karin LissOlaSvenska ambassaden Paris
Olivier GennevoisSvenska ambassaden Paris
Peter WictorssonSvenska ambassaden Paris
Lina WallfältBocuse d'Or Sweden
Patrick Nyman
Daniel Ottosson
HKH Prins Carl Philip

Sponsorer

Till toppen