Team Sweden
/Bocuse dÓr, Lyon. 21-24 januari 2023
Varmt välkommen till Lyon och Bocuse d’Or!
Vi ska umgås några dagar och heja på Jimmi Eriksson och team Sweden. I programmet finner du alla tider att hålla reda på, om man missar bussen är det bara att boka en uber. Här kommer du också hitta bilder på Jimmis rätter och menyer.
› Program
› Om Team Sweden och tävlingen
› Matbilder från tävlingen
› Kontakt
› Deltagarlista
Program
Lördagen den 21 januari | |
22.00 | Ankomst Lyon, Incheckning Hotel Radisson Blu, 129 Rue Servient, Lyon, 69003, France |
Söndagen den 22 januari | |
07.00-08.00 | Frivillig morgonrunda upp till Basilique Fourvière (2,5 km), espressostopp, hem via marknaden utmed Saône. Samling i lobbyn kl.07.00 |
09.00 | Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo Sveriges tävlingsdag, alla är med på läktaren och hejar på Sverige Jimmi & Thilda går in i köket kl.10.10 Tallriken serveras kl.15.00 Fatet bärs fram kl. 15.40 |
16.15 | Buss till Radisson Blu, snabbt ombyte |
17.30 | Buss från Radisson Blu till mingel |
18.00-20.00 | Mingel och tilltugg på l’Officine, vin och tilltugg Adress: 20 Quai Jules Courmont 69002 Dresscode: Smart casual Middag arrangeras på egen hand. |
Måndagen den 23 januari | |
10.40 | Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo |
16.00 | Buss avgår från Radisson Blu till Eurexpo Buss har förbokats, ändring i mån av plats |
17.30 | Alla är på läktaren, hejar fram Jimmi Eriksson och representerar Sverige på bästa sätt. Hejarklacksledare: Kristin Åhlander |
17.45 | Prisutdelningen startar |
19.30 | Bussar avgår från mässan mot middagen Inget stopp på hotellet så kvällens dresscode: smart casual är på hela dagen. |
20.00 | Middag på Restaurang Selcius, 43 Quai Rambaud, 69002 Lyon. Vi serveras välkomstdrink, trerätters middag med utvalda viner, efter middagen spelar DJ:n musik resten av kvällen. Jimmi Eriksson och team Sweden ansluter till middagen under kvällen. |
Tisdagen den 24 januari | |
Hemfärd, Bussar avgår från Radisson Blu till flygplatsen följande tider: 08.00, 10.00 och 10.30 | |
Bra att ta med: Löparskor & träningskläder (frivilligt), Smart Casual-ombyte till kvällarna (gärna kavaj), extra öronproppar (vi delar ut på plats) |
Om Team Sweden och tävlingen
Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar och grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Världsfinalen avgörs vartannat år i Lyon där 24 nationer, som kvalificerat sig i deltävlingar runt om i världen, ska tävla om den ärofyllda titeln. Sverige har kammat hem flera medaljer genom åren, varav ett guld med Mathias Dahlgren 1997. Nu fortsätter jakten på pallplatsen med guld i sikte. Den här gången med Jimmi Eriksson i spetsen. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.
Restaurangakademin
Restaurangakademien AB är sedan 1985 Sveriges främsta mötesplats för hela restaurangbranschen. Här står man för kunskap om mat, dryck, service samt ledarskap och har som ambition att genom de bästa utbildningarna förse branschen med hög kompetens. Likaså förvaltar man det ökade mat- och dryckesintresset genom att erbjuda kurser, middagar och skräddarsydda aktiviteter av högsta kvalitet. På så vis utvecklar Restaurangakademien den svenska gastronomin dagligen – med måltiden alltid i centrum!
Team Sweden, Bocuse d’Or Lyon 2023
Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2022/2023
Thilda Mårtensson, commis/assistent
Martin Brag, coach
Tommy Myllymäki, president
Sanna Aspberg, promotion manager/projektledare
Totalt tävlar 24 länder i Bocuse d’Or i Lyon den 22-23 januari.
Sverige tävlar dag ett, den 22 januari, i kök nummer 11 med starttid 10:10.
Jimmi Eriksson, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or
Jimmi Eriksson är Sveriges representant i Bocuse d’Or, en roll som han strävat efter och målmedvetet arbetat emot under flera år. Jimmi är tidigare flerfaldigt prisbelönt tävlingskock och kan bland annat stoltsera med titeln Årets Kock 2016, guld från Nordiska Mästerskapen och guld i Global Chef Challenge. Dessutom har han flera års erfarenhet som lagkapten för kocklandslaget. Jimmi Eriksson kan idag även titulera sig Nobel-kock efter att ha ansvarat för Nobelbanketten 2022. Vid sidan av sina prestigefyllda uppdrag driver han Jimmi Eriksson Gastronomi och är kulinarisk ambassadör för Compass Group.
Tommy Myllymäki, President Bocuse d’Or Sweden
Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Hans senaste krog Aira på Djurgården i Stockholm belönades 2021 med en stjärna i Guide Michelin. I Bocuse d’Or har han kammat hem ett silver och ett brons i världsfinalen i Lyon samt ett guld i Europafinalen på hemmaplan i Stockholm 2014. Dessutom coachade han Sebastian Gibrand till en silvermedalj i Bocuse d’Or 2019. Till sin meritlista kan han även lägga titeln Årets Kock och förstaplatsen i Kockarnas Kamp.
Thilda Mårtensson, commis
Den tävlande kocken i Bocuse d’Or har alltid en assisterande kock/commis med sig in i köket. Teamets commis får inte vara äldre än 22 år. Thilda Mårtensson har sedan gymnasietiden på Stockholms Hotell- och Restaurangskola haft ett stort engagemang för kocktävlingar med siktet inställt på Bocuse d’Or. Banan ser minst sagt rak ut med vinster från både gymnasie-SM och Bocuse d’Or Sweden Commis Award i bagaget och i Bocuse d’Or Europe 2022 utsågs hon till bästa commis.
Martin Brag, coach
Martin Brag tog rollen som Jimmi Erikssons coach redan inför den svenska uttagningen i Bocuse d’Or. Nu är han coach för Team Sweden 2022-23 och hoppas kunna leda Jimmi till en efterlängtad medalj i världsfinalen i Lyon.
Tävlingschema köken
Kök | Dag 1 | Dag 2 | Start | Tallrik | Fat |
1 | Norge | Danmark | 08:00 | 12:55 | 13:30 |
2 | Kina | Ungern | 08:13 | 13:08 | 13:43 |
3 | Belgien | Colombia | 08:26 | 13:21 | 13:56 |
4 | Marocco | Frankrike | 08:39 | 13:34 | 14:09 |
5 | Japan | Sydkorea | 08:52 | 13:47 | 14:22 |
6 | Chile | Estland | 09:05 | 14:00 | 14:35 |
7 | Nea Zeeland | Mexico | 09:18 | 14:13 | 14:48 |
8 | Kanda | Australien | 09:31 | 14:26 | 15:01 |
9 | Schweiz | Island | 09:44 | 14:39 | 15:14 |
10 | England | USA | 09:57 | 14:52 | 15:27 |
11 | Sverige | Finland | 10:10 | 15:05 | 15:40 |
12 | Sri Lanka | Mauritius | 10:23 | 15:18 | 15:53 |
Om tävlingen
De tävlande ska på fem timmar och 30 minuter tillaga två serveringar för 15 personer vardera, varav den ena ska vara en rätt presenterat på ett fat och den andra serveras på tallrikar. Huvudråvarorna och tema för tävlingen bestäms av Bocuse d’Or-organisationen.Bedömning och jury:
- Rätterna bedöms av en jury för faträtten och en jury för tallriksrätten.
- Rätterna bedöms på smak, teknik och presentation.
- Juryn tittar även på hur de tävlande optimerar användandet av råvarorna.
- De tävlande bedöms också på hur det egna landet kommer fram i rätterna.
- Vilka länders juryrepresentanter som sitter i respektive jury lottas dagen före tävlingsdagen.
- Tommy Myllymäki, president för Bocuse d’Or Sweden, är svensk juryrepresentant.
Fatpresentationen – marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor
- De tävlande tilldelas två marulkar som ska tillagas hela samt sex pilgrimsmusslor.
- Rätten ska serveras med en gryta på blåmusslor och grönsaker.
- Till det ska rätten presenteras med två vegetariska tillbehör.
- Faträtten kan presenteras med en sås, buljong eller sky.
- Fatpresentationen visas för juryn på fatet för att sedan serveras för 15 personer på tallrik.
- Juryn tittar även på influenser och mattradition från det egna landet i tävlingsrätten.
- Sveriges fat är producerat av Swedese tillsammans med guld- och silversmeden Sebastian Schildt och designer Sara Gibrand
- Fatpresentationen visas upp efter 5 timmar och 30 minuter. Laget får sedan 8 minuter till uppläggning av rätterna för servering på 15 tallrikar till juryn.
Tallrikspresentationen – ”Feed the kids”
Meny baserad på pumpa
- Tallrikspresentationen ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny.
- Temat är feed the kids och är framtaget för att lyfta barn och ungas kunskap och kännedom om hälsosam kosthållning.
- Pumpa är huvudråvara och ska stå i fokus både visuellt och smakmässigt.
- Pumpan som ska användas kallas även för squash och liknar zucchini i färg och form.
- Förrätten ska vara 100% plantbaserad och serveras kall.
- Varmrätten ska innehålla ett ägg.
- Efterrätten är fri för tolkning med en uppmaning att tänka restaurangdessert.
- Rätterna ska serveras på tallrik för 15 personer.
Matbilder från tävlingen
För mer information kontakta:
Moa Abrahamsson, Abby PR, moa@abbypr.se, 070-791 20 00.Sanna Aspberg, Projektledare Bocuse d’Or Sweden, sanna.aspberg@bocusedorsweden.se, 070-394 31 59.
Mer om Bocuse d´Or och vår historia finns här
Mer information om finalen i Lyon samt streaming finns här
All information och bilder finns även att hitta på MyNewsdesk Bocuse d’Or Sweden.
Kontakt
Bocuse d’Or Sweden Sanna Aspberg 0703943159 E-post Albin Edberg 0760388689 E-post | Menigo Cilla Zaar 0704380195 Mia Sundling 0768351568 |
Arla Unika Frida Ewertsson 0723866709 | Press Moa Abrahamsson, Abby PR 0707912000 E-post |
Deltagarlista
Frida Ewertsson | Arla Unika |
Alexandra Sten | Arla Unika |
Frida Nilsson | Essgroup |
Katja Palmdahl | Katjas |
Hanna Normark | Kmärkt |
Hanna Wiik-Hansen | Långbro Värdshus |
Agnes Fällman | The Sparrow |
Frida Sandberg | Portal |
Tove Henckell | Arla Unika |
Åsa Larsson | Hippomedia |
Gunnar Forssell | Bocuse d'Or Sweden |
Krister Dahl | Segers |
Mia Kinn | Segers |
Dime Mencevski | Segers |
Cissi Sjöberg | Segers |
Peter Frank | Segers |
Thomas Sjögren | Året Kock |
Jacob Holmström | Gastrologik |
Pia Dahlbom | Dahlboms Mat |
Jonas Dahlbom | Dahlboms Mat |
Erika Goytizolo | Bocuse d'Or Sweden |
Per Nordlind | Bocuse d'Or Sweden |
Susanna Aspberg | Bocuse d'Or Sweden |
Albin Edberg | Bocuse d'Or Sweden |
Anna Stoye | Bocuse d'Or Sweden |
Jenny Kvick | Bocuse d'Or Sweden |
Andreas Stenberg | Bocuse d'Or Sweden |
Jesper Johansson | Bocuse d'Or Sweden |
Fredrik Eriksson | Bocuse d'Or Sweden |
Gustav Leonhardt | Bocuse d'Or Sweden |
Christian Siberg | Bocuse d'Or Sweden |
Kristin Åhlander | Bocuse d'Or Sweden |
Martin Karlsson | Bocuse d'Or Sweden |
Stefan Mårtensson | Bocuse d'Or Sweden |
Carina Mårtensson | Bocuse d'Or Sweden |
Linnea Mårtensson | Bocuse d'Or Sweden |
Camilla Eriksson Tegnér | Bocuse d'Or Sweden |
Annika M Eriksson | Bocuse d'Or Sweden |
Niklas Bergstedt | Bridor |
Ana Maria Contreras Llopart | Harvest of Ecuador |
Sara Nilson | Juni Bageriet Salthall,Höganäs |
Gustavo Marun | Harvest of Ecuador |
Annika Linderoth | Stockholmsmässan |
Mia Åkerlund Sandberg | Stockholmsmässan |
Ann Wiklund | Stockholmsmässan |
Camilla Hållbro | Stockholmsmässan |
Mats Grennfalk | Swedese |
Nellie Patino | Swedese |
Julio Patino | Swedese |
Sonnie Byrling | Swedese |
Ida Holm | Werners Gourmetservice |
Fredrik Hultgren | Werners Gourmetservice |
Jens Persson | MKAB |
Mats Persson | MKAB |
Per Fritzell | Perfecta Storkök |
Peter Lind | Perfecta Storkök |
Petter Gustafsson | Perfecta Storkök |
David Gard | Perfecta Storkök |
Johan Knutsson | Perfecta Storkök |
Jonas Björnemark | Perfecta Storkök |
Mikael Nyström, | Perfecta Storkök |
Rickard Lundberg | Perfecta Storkök |
Carol Chmaissani | Perfecta Storkök |
Johan Haglund | Haglunds Industri |
Staffan Haglund | Haglunds Industri |
Mikael Ivansson | Haglunds Industri |
Per Palmqvist | Haglunds Industri |
Gunnar Eriksson | Mässrestauranger |
Mikael Amundsson | Mässrestauranger |
Maria Stridh | Mässrestauranger |
Andreas Elofsson | Mässrestauranger |
Anna-Karin Boije | Sundqvist |
Minna Nehvonen | Sundqvist |
Frida Bozzi | Strömma |
Andreas Clemmedsson | Strömma |
Figge Thomsen | Strömma |
Fredrik Duveskog | Strömma |
Johan Henriksson | Strömma |
Joakim Lindblom | Strömma |
Jens Nykvist | Strömma |
Jakob Wallin | Strömma |
Annika Gorgiev | Strömma |
Peter Henricson | Strömma |
Stefan Johansson | Strömma |
Cecilia Sandberg | Strömma |
Martin Durnik | Strömma |
Arnauld Eugyn | Strömma |
Raimo Ylijärvi | Strömma |
Björn Tagesson | Strömma |
Malin Karlsson | Strömma |
Jesper Taube | Strömma |
Maria Svensson | Strömma |
Jimmi Eriksson | Bocuse d'Or Sweden |
Thilda Mårtensson | Bocuse d'Or Sweden |
MartinBrag | Bocuse d'Or Sweden |
Anders Isaksson | Bocuse d'Or Sweden |
Amanda Ståhlberg | Bocuse d'Or Sweden |
Isabella Winkler | Bocuse d'Or Sweden |
Patrik Hollsten | Bocuse d'Or Sweden |
Michael Hollsten | Bocuse d'Or Sweden |
Nicole Jacobssen | Bocuse d'Or Sweden |
Gustav Björlin | Bocuse d'Or Sweden |
Sara Gibrand | Bocuse d'Or Sweden |
Tommy Myllymäki | Bocuse d'Or Sweden |
Eric Bouchet | Tradifood |
Denis l'Orphelin | Tradifood |
Ola Nyström | STERLING WHITE HALIBUT AS |
Karl Isaksson | Bocuse d'Or Sweden |
VictoriaKarlson | Bocuse d'Or Sweden |
Daniel Haynes | Bocuse d'Or Sweden |
Nathalie Ström | Bocuse d'Or Sweden |
Anders Karlsson | Bocuse d'Or Sweden |
Eva Karlson | Bocuse d'Or Sweden |
Tiffany Chmaissani | Perfecta Storkök |
TobiasKarlson | Bocuse d'Or Sweden |
Jonas Köhler | Menigo |
Nina Wahlgren Gill | Menigo |
Jonas Emgård | Menigo |
Niclas Nilsson | Menigo |
Mia Sundling | Menigo |
Magnus Viksten | Menigo |
Ralf Åsberg | Menigo |
Johan Jacobsson | Menigo |
Nicklas Werner | Menigo |
Ola Tigerstrand | Menigo |
Cilla Zaar | Menigo |
Cajsa Johansson | Cajsas Kök |
Magnus Jonasson | Sjöfartshuset |
Lowe Karlsson | Sjöfartshuset |
Daniel Räms | Lilla Ego |
Pierre Holmström | Stories Kulturhuset |
Mattias Thornesköld | Restaurang Tures |
Markus Aujalay | Tegelbacken |
Andreas Frej | Rest Himlen |
Oskar Karlsson | Sjöstadens sky Bar |
Per Engsås | Stockholm Spis |
Björn Ståhlberg | Barjaco |
Frida Flodman | Matildas |
Johan Flodman | Matildas |
Daniel Göransson | Bara vara |
Daniel Müllern | Tumult |
Louise Sandberg | Johan P |
Andreas Önnerby | Johan P |
Jonas Troung | Skai |
Fredrik Bergh | Brasserie Fridolf |
Jessica Holmgren | River |
Joakim Broo | River |
Henric Herbertsson | Götaplatsen |
Anna Jonsson | Göteborgsfamiljen |
Andreas Wallenthin | Göteborgsfamiljen |
Bader Alkaishwan | Sheraton |
Alexandra Kumlin | Svenska ambassaden Paris |
Håkan Åkesson | Svenska ambassaden Paris |
Virginie Ferraton | Svenska konsulatet |
Karin LissOla | Svenska ambassaden Paris |
Olivier Gennevois | Svenska ambassaden Paris |
Peter Wictorsson | Svenska ambassaden Paris |
Lina Wallfält | Bocuse d'Or Sweden |
Patrick Nyman | |
Daniel Ottosson | |
HKH Prins Carl Philip |