Fler kvinnliga kockar till internationella tävlingar
Commis Award riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang. Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet. Genom Commis Award har Team Sweden första gången tävlat med en kvinnlig Commis i Bocuse d’Or. Commis Award hålls årligen på Restaurangakademien i Stockholm där sistaårselever från olika kockgymnasier möts.
Tidigare vinnare
Paula Bernzen
VINNARE 2024
Paula Bernzen från Dackeskolan i Mjölby stod som vinnare av Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2024. Paulas vinnarrätt, bestående av fänkålsbakad torskrygg med frasig jordärtskocka, ramslöksblomma, kräftmousseline och skummad kräftsås med XO, visade inte bara upp hennes tekniska färdigheter utan också hennes förmåga att blanda klassiska och moderna element på ett stilfullt sätt.
Juryns motivering för att välja Paula som vinnare lyfte fram hennes respekt för huvudråvaran, hennes träffsäkra smaker och hennes förmåga att kombinera klassiska och moderna inslag på tallriken – egenskaper som gör henne till en kommande stjärna inom branschen.
Lovisa Hutton
VINNARE 2023
Den 2 maj 2023 korades Lovisa Hutton från Sturegymnasiet i Halmstad till vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2023. Lovisas vinnande tävlingsbidrag var smörstekt kolja med en tartlette på picklad silverlök, citronkräm och löjrom, bakad gulbeta fylld med pesto på pistagenötter, ramslök, gräslök och gammelknas.
Juryns motivering:
Med imponerande elegans och välbalanserade höga smaker har vinnaren visat upp ett mycket professionellt hantverk som vittnar om en lovande framtid.
Isabella Winkler
VINNARE 2022
Den 7 april 2022 korades 18-åriga Isabella Winkler till vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2022.
Isabella Winkler lyckades övertyga juryn, bestående av bland andra Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or, Tommy Myllymäki, president för Team Sweden och Malin Söderström, ansvarig metodjury, med sin tallrikspresentation för tio personer. Huvudråvaran var kotlett från Scans hållbarhetsgris. Kotletten skulle serveras med benet kvar. Till det tilläts kandidaterna två valfria garnityr samt ytterligare ett innhållande osten Gammelknas från Arla Unika.
Juryns motivering:
Med ett mycket välorganiserat, moget och professionellt agerande i köket har hon med entusiasm och kreativitet skapat en vacker, modern och välsmakande rätt.
Linnéa Sandgren
VINNARE 2021
Den 19 maj 2021 korades Linnea Sandgren som årets bästa unga kvinnliga kock i Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2021 på Restaurangakademien.
En varmrätt för åtta personer tillagades och presenterads inför juryn bestående av bland andra Malin Söderström och Peter Jelksäter. Råvarorna för de sju finalisterna skulle alla vara framträdande i rätten. Råvarorna inkluderade Rödstrimma från Gårdsfisk, Shiitake och Kejsarhatt från Svensk Ekosvamp/Hällesta samt tomater, färsk potatis och pak choi från Sydgrönt. Rapsolja från Säby Gård samt osten Havsgus12 från Arla Unika.
Juryns motivering:
Med ett mycket välorganiserat och professionellt agerande i köket har hon välbalanserat utnyttjat råvarukorgen exceptionellt bra. Detta har gett oss en god, elegant och fräsch varmrätt med en fantastiskt sås.
Thilda Mårtensson
VINNARE 2020
Den 28 maj 2020 korades Thilda Mårtensson från Stockholm som vinnare vid världspremiären av Bocuse d’Or Sweden Commis Award.
På tre timmar tillagade sex kandidater en varmrätt på Mälargös samt vit sparris från Gotland. Juryn, bestående av bland andra Malin Söderström, Ulrika Brydling och Sebastian Gibrand, bedömde rätterna efter smak och textur samt de tävlandes metod och genomförande.
Juryns motivering:
Med stor respekt för våra fina svenska råvaror har vinnaren med sitt fokus och fart skapat en fantastisk rätt med goda smakkombinationer som sticker ut.
Thilda är första kvinna att ha varit med och tävlat för Sverige i Bocuse d’Or som Commis 2022.